Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD), tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 16’ncısı yapılacak olan “İş Yaşamında Başarılı Kadın Ödülleri” öncesinde basın toplantısı düzenledi.
Sözlerine basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak BUİKAD Başkanı Şeyda Şençayır, çağdaş Türk kadını, iş hayatının ayrılmaz bir parçası olması gerektiği ve ülke kalkınmasının ancak bu yol ile mümkün olabileceğini dile getirdi.
2007 yılında kurulan derneğin 156 üyeye ulaştığını ve üyelerin yüzde 70’inin girişimci, yüzde 30’unun ise profesyonel üst düzey yöneticiden oluştuğunu belirten Başkan Şençayır, üyelerin yıllık ciro toplamlarının 40 milyar TL’nin üzerinde olduğunu ve 22 bin kişilik istihdam sağladıklarını dile getirdi.
BURSA’YA DEĞER KATAN PROJELER
Kamu, STK ve özel sektörle işbirliği komisyonunu kurduklarını belirten Başkan Şençayır, “Komisyonun amacı kamu, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörlerin karşılıklı fayda ve toplumsal ilerleme için etkili bir şekilde işbirliği yapabilecekleri sinerjik bir ortam yaratmaktır. She globe trade-kadın girişimciler için küresel ticarette yeni ufuklar projemizi hayata geçirdik ve paydaşlarımızla (BTSO,BEBKA, İl Ticaret Müdürlüğü, UİB, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve TÜMKAD) ile birlikte başarılı bir şekilde yol almaktayız. Projemizde amacımız: yerel, bölgesel ve ulusalda kadın girişimcilerin yetkinliklerini ,iş ağlarını ve uluslararası ticarete başarılı bir şekilde katılma fırsatlarını artırarak ,onları güçlendirmek, ihracat yapan kadın girişimcilerin pazar payını geliştirmek, ihracat yapmak isteyen kadın girişimcileri desteklemek. Bursa’ya ve üyelerimize değer katan sürdürülebilir projelerimiz bulunmaktadır.” dedi.
DİJİTALE YÖNELİM
Dijital dönüşüm, komisyonunun da yürüttüğü womancode projesinden bahseden Başkan Şençayır, şöyle devam etti;
“Dijital gelecek için kadınları güçlendirmek projemizde amacımız kadınların dijital yetkinliklerini artırmak, dijitalde kadın girişimciliğini teşvik etmek, liderlik rollerinde kadınları güçlendirmek ve üniversite öğrencilerinin farkındalığını artırarak, dijital işgücüne hazırlanmalarını sağlamaktır. İlk etapta BUİKAD üyelerimize dijital yetkinlik anketi uyguladık ve ardından çıkan sonuçlar ile dijital yetkinlik raporu yayınladık, burada ortaya çıkan konularda online platforma sonuç raporunda ihtiyaç oluşan dijitalde kadın eğitim programlarını yükledik. İlk etapta bu eğitimleri BUİKAD üyelerimiz ve üniversitede okuyan kız öğrencilerimize açacağız. Eğitim alma süresi 1 ay olacak, eğitim alma aşamasında dijital mentör programı acıp, mentor eğitimlerini vereceğiz ve mentör-menti eşleştirmeleri yapacağız. Eğitimlerin sonunda ölçme -değerlendirme yapıp katılımcılara ,sertifikalandırma yapacağız. Burada proje tanıtımı çalışmaları yapacağız, Bu aşamada sizlerden destek almak çok kıymetli olacak Dijitalde kariyer çeşitliliği kapsamında ,tek kariyer geliştirme programı çerçevesinde interaktif katılımlı atölyeler açacağız (dijital okuryazarlık,kodlama ve programlama ,siber güvenlik,veri analizi,sosyal medya yönetimi ,web geliştirme ,dijital pazarlama,e-ticaret,içerik oluşturma).”
ÖĞRENCİLER YETİŞİP İŞ SAHİBİ OLDU
Sosyal sorumluluk komisyonu kapsamında yapılan çalışmalara da işaret eden Başkan Şençayır, “2022 yılında lansmanı yapılan ‘bu iş eşitlik işi’ projemizi hayata geçirdik projemiz geçtiğimiz sene TİSK’in açtığı ortak yarınlar yarışmasında kurumsal üyemiz Borçelik, NOSAB bölge müdürlüğü ve BUİKAD’ın proje liderliğinde yürüttüğümüz projemizde, kadın forklift operatörü, kaynak punto operatörleri borçelik teknik akademi tarafından verilen eğitimler alarak mezun oldular, sertifika aldılar Mezunlarımız sanayi bölgelerindeki işletmelerde istihdam edildiler şu ana kadar 10 vinç, 16 kaynak ve 10 forklift operatörünü yetiştirip çalışma hayatına kazandırdık. Şimdi yeni olarak kadın kalite kontrol operatörü eğitimleri için başvuruları açtık, 32 kişi müracat etti, görüşmeler başladı. O konuda da heyecanımız yüksek, komisyonumuz çalışmalarına hızla devam etmekte. BUİKAD’ın marka projelerinden noktalama koçluğu projemiz 16 yıldır devam etmektedir. Üniversite 3.ve 4.sınıf kız öğrenciler için farkındalık yaratarak, kariyer adımlarında yol haritası olmak ve yolda kalmalarını sağlamak adına BUİKAD üyeleri olarak hepimiz gönüllü koçluk yapıyoruz. Bugüne kadar toplamda, 600 kız öğrenciye ulaşmanın haklı gururunu yaşamaktayız. Bursa’da projemiz için, Uludağ Üniversitesi, BTÜ ve Mudanya Üniversitesi ile işbirliği protokolleri imzalayarak yol alıyoruz.” diye konuştu.iiiiii
Geleneksel hale getirilen ödül töreni ile ilgili bilgiler veren Başkan Şençayır, ödüllerin 28 Şubat 2025 tarihinde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi, Orhangazi Salonu’nda yapılacağını dile getirdi. Bu yıl ‘Fark yaratan genç girişimci özel ödülü’ kategorisinin yeni eklendiğini belirten Başkan Şençayır, iş hayatında başarılı olan kadınlara ödüllerinin takdim edileceğini duyurdu.
İşte ödüllerin kategorileri;
- Yılın en başarılı iş kadını
- Yılın fark yaratan kadını
- Yılın kadını destekleyen şirketi
- Bursa’nın en başarılı kadın yöneticisi
- Bursa’nın en başarılı girişimci kadını
- Bursa’nın en başarılı iş kadını
- BUİKAD özel ödülleri