Haber: İrem Eylül Kurt
Bursa Veteriner Hekimler Odası, sahipsiz hayvanlarla ilgili son dönemde yaşanan tartışmalar ve 7527 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişikliklerin doğurduğu sorunlara dikkat çekmek amacıyla bir basın açıklaması düzenledi.
Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, 2004 yılında yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na yapılan değişiklikleri değerlendirdi.
“KAPASİTELER KISA SÜREDE DOLUYOR”
Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, yeni kanunun belediyelere bakımevi kurma yükümlülüğü getirdiğini belirtti. 31 Aralık 2028’e kadar bakımevi yapma zorunluluğu getirilen belediyelerin, sahipsiz hayvanlar için bütçelerinin %50’sini bu alana ayırmakla yükümlü olduğunu söyledi. Ayrıca, “yakala, kısırlaştır, yerinde yaşat” maddesinin yerine, “yakala, kısırlaştır, tut, sahiplendir” gibi uygulanması zor bir madde eklenerek, mevcut bakımevi kapasitelerinin kısa sürede dolduğunu ifade etti. Baysal, Tarım Bakanlığı’nın genelgelerle köpek toplama sürecini hızlandırdığını, küçük nüfuslu belediyelere ise en yakın barınağa köpek götürme yükümlülüğü getirildiğini vurguladı.
Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, yerel yönetimlerin köpekleri toplaması ve kısa sürede sahiplendirmesinin beklendiğini, ancak aksi halde hayvan başına 71 bin 965 lira para cezası kesileceğini, sorumluların da hapis cezası alabileceğini hatırlattı. 2023'te Bursa'da 18.336 kısırlaştırma yapılırken, bu sayının 2024'te 15.018'e düştüğünü, çünkü belediyelerin köpekleri geri bırakamadıkları için toplamadıklarını belirtti. Bursa'da Büyükşehir Belediyesi dahil 18 ilçe olduğunu, ancak, 150 hayvan kapasiteli bir bakımevi açtığını, dağ ilçelerinin de bakımevi kurmakla yükümlü olmadığını, yani 18 ilçenin yükünü 14 belediyenin çekeceğini ve onların da kapasitelerinin yetersiz olduğunu söyledi.
“BU KÖPEKLERE NE YAPILACAK?”
Melike Baysal, Bursa'daki sokak hayvanı popülasyonu ile barınak kapasitesi arasındaki uçuruma dikkat çekerek, "Bursa'daki tüm belediyelerin toplam köpek kapasitesi: 2.605. Sokaktaki tahmini köpek sayısı: 100.000'in üstünde, bakımevlerinde bulunan köpek sayısı: 2.282. Yıllarca görevini yerine getirmemiş Bursa Büyükşehir Belediyesi ve bazı ilçe belediyeleri nedeniyle kapasite bu kadar yetersizken, bir yandan da şikayet halinde bu köpeklerin mutlaka barınağa alınması istenirken, bu köpeklere ne yapılacak?" şeklinde konuştu.
“KAÇAK HAYVAN SATIŞLARI DURDURULMALI”
Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, hayvanların mikroçiple kimliklendirilmesinin hızlandırılması gerektiğini, agresif, yaşlı ve hasta hayvanların barınaklarda kalması, diğerlerinin ise sokaklarda yaşamaya devam etmesi gerektiğini savundu. Kırsalda üretimin durmadığı, kaçak hayvan satışları ve üretiminin engellenemediği ve kimliklendirilmemiş hayvanların terk edilmesinin önüne geçilemediği sürece sorunun çözülemeyeceğini vurguladı. Kanuna gerekçe gösterilen çocuk ve kuduz konusuna da değinen Baysal, kuduz vakalarının Türkiye'de arttığı iddialarının doğru olmadığını, aksine azaldığını belirtti. 2018'de 437 olan kuduz vakası sayısının 2023'te 86'ya, yabani hayvanlardaki vaka sayısının ise 16'dan 5'e düştüğünü, yani kısırlaştırma ve aşılama çalışmalarının işe yaradığını ifade etti.
“BİZ DAVAMIZI AÇTIK”
Başkan Baysal, ötanazi kavramının yanlış kullanıldığına dikkat çekerek, "Ötanazi, ağrısı ve acısı dindirilemeyen, yaşamının sonuna gelmiş bir hayvanın acılarını dindirmek için veteriner hekimin kararıyla yapılan, hayvanın anestezi altında uyutularak yaşamının son bulmasıdır. Beceriksiz yöneticilerin görev ihmalleri sonucu artan popülasyonu azaltmak için yapılan işleme ötanazi değil, öldürmek denir. Bu kanunda yer aldığı gibi, ötanazi sadece 'tıbbi gerekçelerle' alınabilecek bir karardır. Bu kanunu hazırlayanlar, bir kavramın anlamını değiştirmiştir. Hiçbir veteriner hekim bir hayvanı öldürmeye zorlanamaz. Bursa Veteriner Hekimleri Odası olarak, yönetmeliğin durdurulması ve iptali için dava açtık" dedi.