Tarafsız haber için doğru adrestesiniz. Haber, Haberler, güncel haberler, internet haber,son dakika haberleri, ogaste.com farkıyla takip edin. En son haberlere bizimle ulaşın.
Yasal Uyarı: Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır. -
Copyright© 2006-2024 Tüm hakları saklıdır.
HABER YAZILIMI ve
TURKTICARET.NET projesidir
NOSAB'ta yeşil dönüşüm
Geçtiğimiz yıl Yeşil OSB unvanını kazanan Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB), bu kapsamda 2024 yılı içerisinde gerçekleştirmesi gereken eğitimleri Bursa Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) ve NOSAB Akademi'nin ortak düzenledikleri seminerle tamamladı.
Sürdürülebilir ve çevre dostu olma yolunda emin adımlarla ilerleyen ve bu doğrultuda Türkiye'de Yeşil OSB unvanını alan ilk 9 sanayi bölgesinden biri olan Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB), bölgedeki firmalara verdiği eğitimlere bir yenisini daha ekledi. NOSAB Akademi ve Bursa ÇMO işbirliğiyle, NOSAB Yalçın Aras Konferans Salonu'nda gerçekleşen eğitim programına firma temsilcileri yoğun katılım sağladı.
Programın açılışında konuşan NOSAB Bölge Müdürü Mehmet Koçer, "NOSAB Akademi'nin düzenlediği etkinlikler sayesinde bu salon hiç boş kalmıyor. Sürekli sanayicilerin gelişimi için çalışıyoruz. Sizlerden de eğitim talebinde bulunmanızı istiyoruz. Bu projeyi gerçekten çok önemsiyoruz. Bizim için çok önemli olan diğer konu da Mext'in bu projeyi gerçekleştirmek istediği OSB’ler arasında bizim de bulunmamız. Elbette biz de bu konuda onlar kadar istekliyiz" derken, yeşil dönüşüm için üniversitelerle bir iş birliğine hazırlanıldığının müjdesini verdi.
Seminerin ilk oturumunda katılımcıları bilgilendiren NOSAB Çevre ve Arıtma Birim Yöneticisi Nagihan Çevik'in ardından Mext Teknoloji Merkezi temsilcilerinden Dijital Dönüşüm Lideri Ömer Cinpir, Yeşil OSB konusunda sürdürülen çalışmaları ve alınabilecek devlet desteklerini anlattığı bir sunum gerçekleştirdi. Sonrasında ise Mext Sürdürülebilirlik Yöneticisi Yusuf Turhan, “NOSAB ile birlikte KOBİ'lerin yeşil dönüşümü konusunda önemli bir adım attık. Proje kapsamında firmaların mevcut sürdürülebilirlik durumları değerlendirilecek ve uygulanabilir bir yol haritası paylaşılacak. Yol haritasında çıkan projeler aktif olarak takip edilecek ve firmaların yeşil dönüşüm süreci desteklenecek. Proje kapsamında NOSAB içerisinde faaliyet gösteren 200 KOBİ'nin yeşil dönüşümünün gerçekleştirilmesini hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
İkinci oturumda Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. S. Sıddık Cindoruk, ‘Sera Gazı Azaltımı’ konulu sunumunda, sanayi kaynaklı sera gazı emisyonlarının azaltımına yönelik stratejileri ele aldı. Sanayinin küresel emisyonların yüzde 30'unu oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Cindoruk, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kullanımı ve karbon yakalama teknolojileri gibi çözümlerin altını çizdi. Paris Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı doğrultusunda sanayide sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmanın önemine değinen Cindoruk, döngüsel ekonomi ve dijitalleşme gibi yeni teknolojik trendlerin sanayi dönüşümünde kritik rol oynadığını vurguladı.
Seminer'in üçüncü oturumda ise NOSAB Elektrik Birim Sorumlusu, Elektrik Elektronik Yüksek Mühendisi Uğur Günal ‘Enerji Verimliliği’ üzerine gerçekleştirdiği sunumda Türkiye'nin enerji karnesi, 2050 hedefleri doğrultusunda yapılması gerekenleri ve bu konudaki yasal zorunlulukları firma temsilcileriyle paylaştı.
Ardından ‘Su Verimliliği’ konusunda bir sunum gerçekleştiren ÇMO Bursa Şube Saymanı Semih Mestan, “Türkiye'de su kıtlığı durumu çok büyük bir sorun oluşturuyor. Özellikle Bursa'da bizler çok zor günler geçiriyoruz. Sanayi bölgelerinde su tüketimi çok fazla olduğu için, Yeşil OSB kapsamında bu tüketimi minimum seviyeye çekmek zorundayız" dedi.
Etkinliğin son oturumunda ise ‘Çevresel Sürdürülebilirlik’ konusunda bir sunum gerçekleştiren ÇMO Bursa Şube Başkanı, Çevre Yüksek Mühendisi Mehmet Şen, "Sürdürülebilirlik; Çevresel, Sosyal ve Ekonomik Kalkınmanın bir arada gerçekleşmesi yaklaşımıdır. Şirketlerin doğa üzerindeki etkilerini minimuma indirmek ve faaliyetlerine devam edebilmek için yapılması gereken çalışmalar bütünüdür. Bunu sağlayabilmek adına su ve karbon ayak izlerinin azaltılması gerekmektedir. Bunlar için; enerji verimliliği, geri dönüşüm, ağaç dikmek, yenilenebilir enerji kullanmak, karbon salınımı düşük ürün ve hizmetleri tercih etmek, toplu ulaşımları kullanmak ve yakıt tercihleri değiştirmek konuları önem arz etmektedir. Çevresel sürdürülebilirlik iş dünyasında değer yaratabilecek ve uzun vadeli başarı sağlayabilecektir" şeklinde konuşan Şen, "Su ve Karbon Ayak izlerini azalt, gelecek nesilleri yaşat" diyerek sunumunu sonlandırdı.
En Çok Okunan Haberler