Tarafsız haber için doğru adrestesiniz. Haber, Haberler, güncel haberler, internet haber,son dakika haberleri, ogaste.com farkıyla takip edin. En son haberlere bizimle ulaşın.
Yasal Uyarı: Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır. -
Copyright© 2006-2024 Tüm hakları saklıdır.
HABER YAZILIMI ve
TURKTICARET.NET projesidir
Necati Kartal
Tüketim, Özelleştirme ve İthal Malları Haftası
Bizim kültürümüzde, bir mesele gelir gündeme oturur ve diğer gündemler sanki yokmuş muamelesi görür.
Nitekim, Suriye ve Asgari ücret tartışmaları gündeme girince, Gazze ve Lübnan operasyonları ve kayyım atamaları, sanki yokmuş gibi rafa kalktı.
Bir de gelenek haline gelmiş ve toplumsal kültür için hayli önemli olan bazı gün ve haftalar da, artık anlamını kaybetmiş muamelesi görmekte. Bu durum, ülke için çok önem gösteren eğilimlerin hem geleneğini parçalıyor hem de kuşaklar arası kopuşu gerçekleştiriyor.
Bence, bu konulardan biri de aralık ayının 12-18 tarihleri arasında gündeme giren ve resmî adıyla ‘Tutum, Yatırım ve Türk Malları’ halk arasında ‘Yerli Malı Haftası’dır. Küreselleşmeden mi, yoksa hükümetlerin anlayış farklılığından mı bilinmez, artık pek bir önemi kalmamış haftalardan biridir Yerli Malı Haftası.
TARİHSEL ARKA PLAN
Yerli Malı Haftası ve Tutum kültürü, Birinci Dünya Savaşı ve 1929 Bunalımı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından, yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amacıyla ilan edilmiş ve başbakan İsmet İnönü tarafından, yerli ürünlerin tüketilmesini sağlamayı amaçlayan “Milli İktisat Cemiyeti” ile “Tasarruf Cemiyeti” gibi sivil örgütler kurulmuştur.
MTTB’nin TAVRI
Sivil kurumlar ise, özellikle 1930-1970 arasında, meseleyi anti emperyalist bir ideolojik argüman olarak ele almıştır.
3 Nisan 1929’da İstanbul Üniversitesi'nde MTTB Başkanı, yerli malı kullanmanın faydalarını anlattıktan sonra, “Sizi ahd-ü peymane davet ediyorum ve bundan böyle her ihtiyacımızı memleket eşyası ile tatmin etmenize yemin etmenizi istiyorum” demiş ve katılımcıların tümü yemin etmişlerdir.
1968 KUŞAĞININ TAVRI
FKF (Fikir Kulüpleri Federesyonu) 1-10 Aralık 1969 tarihleri arasında “Yerli Malı Haftası” düzenlemiş, bu amaçla çalışma başlatmıştır.
“Emperyalizme Karşı Yerli Malı Haftası,
Mustafa Kemal’in Milli Kurtuluşçu döneminden kalan, fakat sonra yozlaştırılarak göstermelik bir hale getirilen Yerli Malı Haftası, Halkımızın, emperyalizm ve işbirlikçilerine karşı mücadelede bilinçlenmesine yarar sağlayacak, milli bilincin gelişmesinde katkıları olacak ve bu yönde uyanık olmasını sağlamak için çalışma başlatmış bulunuyoruz.
Çünkü, söküp attığımız emperyalistler sonunda yurdumuza tekrar gelmiş; siyasi, iktisadi ve askeri alanda hakimiyetini kurmuş ve bu andan itibaren artık Yerli Mallar Haftası fındık-fıstık haftası haline gelmiş, ilk okullarda fındık, fıstık, vs. yiyerek kutlanır hale gelmiştir.”
...
Evet, işbirlikçi anlayışlar, önce anlamını fındık fıstık haftasına indirgeyerek, gerçek amacından saptırdı ve Tutum, Yatırım Ve Türk Malları Haftası’nı pratikte, "Tüketim, Özelleştirme, Yabancı Yatırım ve İthal Mallar Haftası"na çevirdiler.
...
Çocukluğumuzda ezberlediğimiz;
“Yerli Malı Yurdun Malı, Herkes Bunu Kullanmalı” deyişinden gençlerimizin haberi bile yok.