Tarafsız haber için doğru adrestesiniz. Haber, Haberler, güncel haberler, internet haber,son dakika haberleri, ogaste.com farkıyla takip edin. En son haberlere bizimle ulaşın.
Yasal Uyarı: Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır. -
Copyright© 2006-2024 Tüm hakları saklıdır.
HABER YAZILIMI ve
TURKTICARET.NET projesidir
Yüksel Baysal
Nazım Hikmet’in Bursa’daki izi ve kent suçları
Çarşamba günü başını Şenol Kul’un çektiği ANAP’lı eski yöneticilerin oluşturduğu ‘Haşlama’ grubunun kahvaltısından çıktık, Kent Müzesi’ne doğru yol alırken Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e sordum, “Nasıl gidiyor?”
Öyle bir of çekti ki, sandım karşıki dağlar yıkılacak.
Bursa’nın devasa sorunlarının çözümü konusunda ana aktör olan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin AKP döneminde kötü yönetildiğini biliyordum.
Bu nedenle eleştiriler yapıyordum (Yazdıklarımdan ötürü de Büyükşehir’in toplantılarına çağrılmıyordum. 10 Ocak nedeniyle Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ve hiçbir gazetecinin dışlanmadığı toplantıda Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı olarak kürsüye çıkıp bunu söyledim).
Bozbey’in ifadelerinden anladığım şu ki kamuoyu önünde yakınmak istemiyor ama Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde geçmiş dönemde bir sistem kurulmadığının altını çiziyor.
Görevi devralmasından bu yana bir yandan borçlarla boğuşurken, öte yanda sistem kurmaya çalışıyor.
Sistemle ilgili bir örnek vermesini istedim.
Şöyle düşünün, bazı kamu kuruluşlarıyla işbirliği halinde yatırımlar yapılıyor ama ortada imzalanmış bir protokol bile yok.
Büyükşehir para harcamış, ilgili kurumlarla anlaşma yapılmadığı için Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin söz hakkı yok.
****
Neyse yolculuğumuzun sonunda vardığımız Bursa Kent Müzesi’nde keyfimiz yerine geldi.
Nazım Hikmet’in 123. Doğum günüydü 15 Ocak.
Bursa’da silinmiş, üzeri örtülmüş Nazım Hikmet’in izlerini bir arkeolog titizliğiyle araştıran, onları kitap haline getiren Güney Özkılınç’ın hamlesiyle Nazım’dan kalan, gelen objelerin tanıtım toplantısıydı.
Bu arada, Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı Güney Özkılınç’a teşekkür ederim, konuşması sırasında vefa göstererek benim de adımı andı.
İlk araştırmaya başladığında hemşehrim, Nazım’ın cezaevi arkadaşı Eyüp Gültekin’den ‘Komünist Eyüp’ten’ söz etmiştim ona… Nazım’ın yattığı Bursa Cezaevi’nin son çekilen fotoğraflarını da vermiştim.
Nazım Hikmet’in termal su tedavisi gördüğü Servinaz Otel’den de söz etti Güney Özkılınç…
Geçmişte konuyla ilgili bir yazı yazmış, şimdi oranın sahibi olan Celal Sönmez’den de buranın Nazım Hikmet için ayrılacağı sözünü almıştım.
****
Heykel’de tarihi Bursa Valiliği’nin karşısında Kent Müzesi’nde Nazım Hikmet’ten kalan eşyaları görebilirsiniz.
Bir zamanlar Bursa Ağır Ceza Mahkemesi olarak hizmet veren ve 31 Mayıs 1933’te Nâzım Hikmet ve arkadaşlarının da yargılandığı Bursa Kent Müzesi’nde Nâzım’ın Koza Kooperatifi’ne çizdiği broşürler, Bursa Cezaevi’nde resim yaparken kullandığı paletler, eşi Piraye hanıma yaptığı oyma tahta çekmece ile birlikte hapis yattığı ve resmini çizdiği Eyüp Gültekin’in tablosu görülebilecek.
Toplantıya Bozbey’in yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Emin Direkçi, Mehmet Yıldız, Mehmet Tözün Bingöl, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’ndan Barış Aybay ile vatandaşlar katıldı.
İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI KENTİN DOĞRULARI İFADE EDİYOR
Bursa Büyükşehir Belediyesi bu kentte yaşamış, emek vermiş yazarları, çizerleri, düşünce insanlarını, edebiyatçıları kentin hazineleri gibi değerlendirmeye çalışırken, Bursa’nın vicdanı, akademik odaların en önemlilerinden biri İnşat Mühendisleri Odası da Bursa’nın yağmalanmasının önüne geçmek için yoğun çaba gösteriyor.
***
İMO Başkanı Serdar Atilla Erdem, yönetim kurulu üyeleriyle düzenlendiği basın bilgilendirme toplantısında önce şu saptamayı yaptı:
“Kente kaçak yapı kültürü oluştu.”
Sonra şöyle devam etti:
“Çok uzun yıllardır siyasi kaygılarla kaçak yapılaşmaya göz yumulmuş, dönem dönem de çıkartılan imar aflarıyla vatandaş adeta kaçak yapı yapmaya teşvik edilmiştir. Zira bugüne kadar yapılan kaçak yapılar yapanın yanına kâr kalmıştır.”
Kaçak yapıların meşrulaştırılmasının ve de imar aflarının mimarı AKP iktidarı ülkenin geneline kötülük yaparken Nilüfer’in geçmiş dönem başkanı CHP’li Turgay Erdem kaçak yapılaşmaya göz yumdu.
Kaçak yapıyla ilgili ödünsüz tutumu eleştirilse de (Bir insanın namuslu olduğu için eleştirildiğine de tanık olduk yarabbi!) CHP’li Şadi Özdemir’in kent suçuna yönelik net duruşunu da not etmiş olalım.
KAÇAK SANAYİLEŞME
Sadece konutlar değil koca fabrikalar bile kaçak yapılmıyor mu bu kentte?
Bir kısmı yıkılsa da yanına kar kalan kaçaklar var. İnşaat Mühendisleri Odası’nın bu konuda topyekün mücadele çağrısı var, kulak verilmeli!
Valilik, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Bursa Büyükşehir ile ilçe belediyeleri ortak mücadele kararı almalı!
KENTSEL DÖNÜŞÜM
İMO Başkanı Erdem’in basın toplantısındaki ikinci konusu kentsel dönüşümdü.
Sık dile getirmemiz gereken doğruları söyledi.
Vatandaşın evi yenilenirken bedel ödemesi gerektiğinin altını çizdi. Hepimiz araçlarımızı yenilirken, evimize tadilat yaptırırken bedel ödemiyor muyuz?
Bu arada merkezi hükümetin İstanbul’da uyguladığı ‘Yarısı bizden’ kampanyasının Bursa’dan neden uygulanmadığını sordu İMO Başkanı…
İktidar partisi milletvekillerine duyurulur!
****
Yeni sanayi alanlarının oluşturulmasına ilişkin olarak da mevcut sanayi bölgelerinin doldurulmasına öncelik verilmesi gerektiğine dikkat çekerek şu soruyu sordu:
“TEKNOSAB 11 yıl önce faaliyete geçti. Halen yüzde 10 düzeyinde bir doluluk var. Neden?”